Berehat Sebentar Bersama

Saturday, May 28, 2011

Beras Merah Disangai


Just mau share dgn momies yg 1st time buat solid food..

Nie hanya optional lah utk momies yg mahu prepare bubur utk c comei..salah satunya ialah beras merah yg memang digemari sbb kandungan khasiatnya yg tinggi dari beras yg lain..

Untuk menyangai beras nie, mula2 mestilah basuh bersih2 dulu beras nie..Lepas tue toskan...




Masak beras yg telah kita toskn tanpa guna sebarang minyak..inilah kita panggil sangai tue..Buat sampai betul2 kering ya...





Sesudah beras yg disangai itu sejuk, blhlah momies blender menggunakan blender kering..


Apabila momies semua mau masak, just tambah air dan masukkan serbuk beras merah yg telah anda sangai tue ikut kuantiti yg anda mau dan masak seperti biasa


Tq so much 2 Annie Tay yg perbetulkkan perbezaan antara beras merah dan perang..




Selamat membuat puree beras merah...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...