Berehat Sebentar Bersama

Sunday, May 22, 2011

Vaksin Melindungi Anak Anda Daripada Penyakit Pneumokokus

Penyakit pneumokokus adalah punca utama penyakit serius di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa di seluruh dunia. Penyakit ini berpunca daripada jangkitan bakteria Streptococcus pneumoniae, juga dikenali sebagai pneumokokus. Lebih ramai kanak-kanak di seluruh dunia meninggal dunia akibat jangkitan pneumokokus berbanding penyakit lain yang digabungkan, khususnya AIDS, malaria dan campak.
Hati-Hati, Jaga Diri
Penyakit pneumokokus amat mudah berjangkit. S. pneumoniae, yang biasanya terdapat di belakang tekak kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat, boleh disebar daripada seseorang kepada orang lain menerusi titis pernafasan yang tersembur keluar semasa batuk atau bersin.
Umumnya, jangkitan boleh dirawat dengan penisilin tetapi kajian semasa menunjukkan semakin banyak jenis pneumokokus yang kebal kepada penisilin dan sesetengah antibiotik lain yang biasa digunakan. Ini merumitkan rawatan dan boleh menyebabkan pesakit memerlukan rawatan alternatif yang lebih mahal.
Vaksinasi, Pertahanan Terbaik Untuk Anda
Cara terbaik untuk melindungi keluarga anda daripada penyakit pneumokokus adalah dengan immunisasi. Bayi dan anak-anak yang kurang daripada dua tahun adalah kumpulan risiko tinggi.
Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sebanyak 1 juta kanak-kanak di seluruh dunia mati setiap tahun akibat penyakit pneumokokus. Hasil kajian mengenai penyakit ini di Malaysia menunjukkan radang peparu pneumokokal kerap berlaku dan mengakibatkan kematian yang tinggi di kalangan kanak-kanak berusia di bawah dua tahun.
Vaksin pneumokokal konjugat (PCV) terbukti selamat dan berkesan mengurangkan serangan penyakit pneumokokus invasif (meningitis, bakteremia, pneumonia) dan otitis media di kalangan kanak-kanak kecil. Di Malaysia, sejak tahun 2005, vaksin pneumokokal konjugat pediatrik 7-valen telah ada untuk S. pneumoniae boleh menyerang banyak bahagian badan, menyebabkan pelbagai masalah. Mereka yang dijangkiti bakteria ini boleh mendapat penyakit berbahaya yang mengancam nyawa seperti meningitis (radang lapisan otak) invasif, pneumonia (radang peparu), bakteremia (jangkitan darah) dan otitis media akut (radang bahagian tengah telinga).
Komplikasi dan Kesukaran Rawatan
Jangkitan pneumokokus boleh manifestasi daripada satu hingga tiga hari dan boleh membawa komplikasi yang teruk. Jika lewat dirawat, penyakit pneumokokal boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, kelumpuhan, kerosakan otak dan juga maut. perlindungan daripada jangkitan pneumokokus. Kini terdapat vaksin konjugat 10-valen, Vaksin Konjugat Protein D Hemofilus influenza Tidak Berjenis (PHiD-CV) yang boleh melindungi daripada 10 jenis pneumokokal dengan memberi perlindungan tambahan kepada 3 jenis pneumokokal iaitu serotip 1, 5 dan 7F dan otitis media Hemofilus influenza tidak berjenis.
Selain itu, mereka yang inginkan vaksin untuk anggota keluarga lebih tua dan kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas yang terdedah kepada risiko penyakit ini boleh meminta vaksin polisakarida pneumokokal 23-valen (PPV23) daripada doktor keluarga masing-masing. Vaksin konjugat 7-valen, 10-valen dan PPV23 kini boleh didapati di semua hospital dan klinik swasta.
Hubungan antara Jangkitan Pneumokokus dan Kematian dalam Wabak Flu H1N1 Baru-Baru ini
Jangkitan pneumokokus baru-baru ini telah dikenal pasti sebagai komplikasi utama dalam kes jangkitan virus influenza H1N1 yang teruk dan membawa maut. Influenza A menyebabkan individu kerap mengalami pneumonia bakteria sekunder, penyebab umum penyakit dan kematian dalam wabak flu abad ke-20.

Individu yang mempunyai imuniti yang lemah atau terganggu, khususnya warga emas dan kanak-kanak kecil mudah mengalami jangkitan bakteria sekunder dan komplikasi teruk daripada influenza.
Vaksin Kini Lebih Mudah Didapati!
Penurunan harga vaksin pneumokokal kini membolehkan ibu bapa memberi perlindungan yang anak mereka perlukan terhadap penyakit pneumokokus. Ambillah peluang ini untuk memberi perlindungan tambahan yang dapat menyelamatkan nyawa si manja anda dengan harga yang lebih murah.


Nie aku abadikan gmbr c kembar masa mau injek dos terakhir pheumokokal..adeh2...mcm mau pengsan maid aku kawal durg di klinik..


Macam di rumah juga ba..Nasib doktor tidak meliat ba..kalo inda terpaksa mama bayar double nie...Eiman maintain begauk biar dimana ia berada..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...