Berehat Sebentar Bersama

Saturday, May 7, 2011

DaDih BerKuah Jagung


Seperti Yg Mama ipan janji, Kali ni buat Dadih Berjuah jagung...



Nie pun Buat Sbb Puding Aiskrim baru jak Si Kembar kerjain..he..he..

Bahan2nya mesti ada ready Made Dadih (perisa Jagung), 1 tin susu cair, 2 btl air kosong ( 3000 ml semuanya...sbb 1 btl Coke bersamaan 1500 ml), sedikit gula..
Nie bahan buat dadih la...

Bahan2 buat kuahnya, 1 tin susu cair, 1 tin sweet corn cream dlm tin, air ikut sukatan 1 tin susu cair tadi, dan sedikit susu pekat..




Mula2 panaskan 3000 ml air dan 1 tin susu cair,,,,

sesudah mendidih, masukkan serbuk dadih, gula yg disediakan di dlmnya dan sikit jak gula kalo mau..





kacau dlm 5 minit dan salinla di tupperware..Make Sure half jak isi sbb ada kuah lagi nanti..Paling cantik kalo salin di tempat kaca mcm pyrex...nampak tu nati dadihnya berkuah..he..he...


aku nie suka masak yg paling cepat jak..jawabnya sebelah masak dadih dan sebelahnya masak kuah dadih..So penyediaan tidak sampai pun 15 minit utk berikan anak2 mknan yg pelbagai kan..he..he..


utk kuahnya, aku campur jak semua bahan dan panaskannya sekejap..(susu cair, sweet corn cream, air (guna 1 sukatan tin sweet corn tadi), sedikit saja susu manis)..





Nah...kalo suda siap sejuk tu dadih dan kuah, tuang jak kuah atas dadih yg sudah sejuk...












nah..byk dapat nie dadih kan..Sengaja letak di tupperware biru ni sbb blh disusun secara bertingkat..x rugi aku buang duit beli tupperware dulu2..ho..ho...Alasan semata2 utk urg gila shoping mcm aku..ha..ha..


Selepas itu...

masukkan saja di aisbok utk sejukkannya..


Ipan ready sudah utk mamam dan menghambur rumah..


To all momies, mesti ckp ni resepi budak2 darjah 6 kan..he..he..


aku nie mmg suka buat  masakan yg paling senang..antaranya dadih berkuah nie..

Luangkan la masa kalo mau try..Sedap Bah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...