Berehat Sebentar Bersama

Thursday, August 18, 2011

Bubur & Sup ikan/ayam..

Salam Ramadan ke 18..
Wah..x terasa mau raya sudah nie..
Kali nie mama kembar ,ubah suai sikit bubur...

Bukan apa, kembar sudah makin besar nie, mesti hari2 ubah cara masak biarpun bahannya hampir sama..he..he


Mula mama masak semua bahan dlm periuk..
Bukan x pakai slow cooker, terlupa masak waktu mau tido.. :(
Mau x mau, lepas sahur terus masak bubur..



Sebelah periuk mama masuk beras, jagung manis, carrots, labu, hirisan bawang putih dan merah..Ops,,kentang pun masuk..
Semua dipotong dadu mcm biasa kan..

Sebelahnya mama masak sup ayam..
Selalunya sumbat jak semua bahan dlm slow cooker..
Biarpun isi dlmnya sama, tp cara kita men+kn semua bahan akan memberikan efek rasa yg berbeza..
Cewah begaya jua aku nie..ho..ho..



Sup ayam yg aku tumis dgn bwg merah dan putih..halia sedikit..(utk hilangkn bau hangir)

mama masukkan sup bunjut utk rasa lebih wangi dan sedap..

masukkan air dan biar mendidih baru masuk isi ayam.
(utk bby < 1thn, NO SALT & SUGAR)
memandangkn si kembar sudah 1 tahun 4 bulan, so mama letak sikit jak..


Bila sup sudah siap, ambil isi ayam dan kuah dan transfer ke dlm bubur yg mama masak tadi..(belum berapa lembut tue bubur)


Panaskn kembali bubur nasi yg kurang  lembut ( disengajakan) bersama isi ayam dan kuahnya hingga nasi kembang dan pecah..Ertinya sudah betul2 masak ranum la tue..ho..ho



Nie bubur yg mama sudah blend..Actly bby setahun xperlu blend..tp kembar nie x mau makan kalo x diblend






Kali nie buat sup ikan merah pulak..


Isi ikan yg telah dibuang tulangnya..Potong kecil2..


Masukkan dlm kuah yg ditumis bersama bawang dan halia..


Sendukkan kuah dan isi ikan..




Nie hasil bubur ku tadi..yg x berblend utk Ipan..Yg sudah diblend utk c kembar..

Kuah sup utk Ipan ...

Next entry kaedah masak bubur kosong dlm keadaan tiada elektrik dan gas,,,,

Mcmana tue?

Sabar...

Tunggu di entry akan datang...

DA..da..;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...