Berehat Sebentar Bersama

Friday, May 4, 2012

Muffin Labu Super Lembut...

Salam Jumaat Yang Berkat...

Kali ni mama rajin sebab besuk cuti..

Mama ada beli labu..So buatlah Muffin Labu..

Resepi ni mama salin di keratan akhbar..Lupa apa ya nama dia??

Kita saksikan dulu hasilnya..

Tara..

( Resepi ni sesuai utk 2 tahun ke atas..Sbb ada pengunaan gula..)

( Variasi utk anak yg tengah demam..Labu penawar yg mujarab!!!)


Sangat lembut tau..Macam kek labu pun ada..


Mama blendkan labu yg sudah mama rebus..
( Saja mau tayang handblander puree mama yg baru..yg lama Braun sudah kong..)


Satukan bahan kering dlm plastik, goncang2 sikit..
Bahan2 :
*250 g tepung gandum
*1 sk baking powder
* 1sk soda Bicarbonate
*1/2 sk Cinamon




Masukkan 250g brown sugar..( mama guna organic molasses sugar) + 2 biji telur
Saja sebab Twin sudah cecah umur 2 tahun 1bulan..So mau intro gula, biarlah gula yg sihat sikit..



Masukkan 1 cwn minyak jagung..


+ 1cwn Puree Labu..



Bila semua bahan basah dah di gaul sebati, masukkan bahan kering dari plastik tu..


Ipan tolong mama..




Gaul asal2 saja..Jgn overmix..

Bakar ikut suhu oven masing2 ya..Biasanya bakar pada suhu 170 darjah..


Sangat lembut..


Ipan trip2 potong kek Bday..



My Eiman..makan atas kereta..


Manja tayang Muffin Labu..

Selamat mencuba!!

2 comments:

  1. assalamualaikum... nk tnya klu nk intro gula mesti 2 y ker?

    ReplyDelete
  2. ya..sebaiknya 2 tahun..1 tahun dah boleh ekceli, tp dlm susu, bubur, mknan lain dah ada gula..nanti bby terbiasa manis la pulak..nanti terlebih intake pengambilan gula dlm diet harian..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...