Salam Jumaat Yang Berkat...
Mama Tersangatlah hape sbb hari ni last day sekolah dan mama akan cuti lagi selama Seminggu!!!
Ho...Ho...
Hari ni mama masak Tat Ayam Cheezy @ Quiche
Ok, Mama tunjuk dulu hasilnya...
.
.
.
.
Tara...
Mama Tersangatlah hape sbb hari ni last day sekolah dan mama akan cuti lagi selama Seminggu!!!
Ho...Ho...
Hari ni mama masak Tat Ayam Cheezy @ Quiche
Ok, Mama tunjuk dulu hasilnya...
.
.
.
.
Tara...
Sedap..Ipan Dan Eiman suka makan tau..
Manja? Kurang.. .:(
Ni inti mama masak main buang jak dlm kuali..yang penting masak..ha..ha..
Bahan ni guna sbb memang stok akhir puree dalam freezer iaitu carrots, labu, mix veg..
( Macam tau2 jak besuk mama cuti..YaHUUUU!!!!)
Cara
# Tumis bawang besar yang dicincang ..bila naik bau, masuk inti ayam yang dicincang halus
# Masukkan semua puree yang anda mahu dan last sekali mama masuk mix veg..
( Untuk mendapatkan rasa yang sedap , bolehlah letak sedikit garam dan gula utk bby setahun ke atas)
Di atas ni adalah inti yang mama siap masak..
Ni adalah koleksi Daiso mama yang dibeli di Daiso Centre Point lepas tengok Ombak Rindu..
he...he...
(OOT jap ya...Ni saja mau tunjuk sbb kita akan guna mold ni nanti)
2 biji tart mold yang berukuran sederhana dan sebiji Remikin..
Cara buat pastri:
Ni cara buat pastri yang tersangat la malas tanpa perlu ada teknik segala..
Sumbat jak butter,1 biji telur secubit garam dan gula..
( Garam dan Gula tidak mau pun tidak apa ..)
Lepas tu tambah jak tepung gandum sehingga jadi doh..
Siap la doh nya itu...
Ni pula cara masukkan doh ke dalam acuan sbb mama malas tahap dewa mau canai segala..
ha...ha..
Ratakan saja doh itu guna jari 5 kerat yang ada..
Lubangkan sikit utk cepat masak ya..
Ala cucuk jak la guna gerpu dirumah tu..he..he..
Bakar sekejap doh ..kira2 dalam 10 minit..
Kepanasan oven ikut oven anda..Sbb oven saya ni tinggal tunggu masa utk angkang..
Kepanasan oven ikut oven anda..Sbb oven saya ni tinggal tunggu masa utk angkang..
Sementara menunggu doh anda , parutlah chez yang ada..
Masa ni saya parut Cheddar Chez..
Cara buat kuah Bancuh 1 gelas susu, 2 biji telur, letak sedikit serbuk lada putih utk dapatkan rasa yang sedap..
Bancuh sahaja macam kita buat telur dadar..
Ni rupa pastri yang telah dihalf cookedkan..
Masukkan inti ayam..
Masukkan kuah susu..he..he..
Taburkan parutan cheddar chez..
Oleh kerana tajuknya cheezy, mama tabur lagi parutan parmesan chez utk melengkapkan tat yang tersangatla cheezy ini..
wah cedapnye....bila lah saya blh cuba :)
ReplyDeleteaduuuuuuuuuuuu terliurrr.teringin nak buat ni kak, tapi tak pandai buat doh
ReplyDeleteTeacher Nunu, buat doh kakak sumabt2 jak butter/ marjerin, 1 biji telu. sikit garam dan tepung..tambah jak semua sampai jadi doh..try la..senang ni..
ReplyDeleteAnnie...try time week end la..he..he..mesti Abie suka tau..
ReplyDeleteHm, intinya puree..puree apa ya kak? Puree yg utk spagetti tu ke? And apa yg kuning2 dlm gambar yg ke-2 dari atas tu ka? Is it butter?
ReplyDelete