Mula-mula rebus ubi kayu bersama sedikit garam sehingga ia empuk..Tumbuk time masih panas agar memudahkan kerja menumbuk..Lepas tu letakkan sedikit gula dan kelapa yang telah diparut..
Sukatan??? Ikut sedap mulut..sambil tumbuk, sambil rasa..he..he..
Resepi ni sesuai untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas..
Lempengkan cumil-cumil..
Sediakan bancuhan tepung untuk mengoreng..Mama punya bancuhan cuma perlu tepung gandum, sedikit margerin dan garam & air..
Ni cara mau mengoreng kue tu..guna saja sudu mengaut nasi..Goreng seperti biasa namun jangan terlalu gering..
Kue getuk ubi yang digoreng sekejap sahaja untuk tujuan pemfrozenan..Eh..betulkah penggunaan ayatku tu ya???
Masukkan dalam bekas untuk difrozenkan..Nanti anda cuma perlu goreng hingga kekuningan bila rasa mau makan..Ia mudah , jimat kos, bersih , berkhasiat dan sangat sesuai untuk ibu yang berkerja macam mama ni..Bila-bila masa ia boleh digoreng..
Berapa lama ia tahan?? Kue frozen biasanya macam kita frozenkan puree..Dalam 3 bulan dengan suhu frezer yang bekulah..
Selamat mencuba..
sedap nihhh..
ReplyDeletesedap ni adda...cuba lah...:)
ReplyDelete