Berehat Sebentar Bersama

Wednesday, July 18, 2012

Ayam Masak Ungkep



Salam Pra Ramadan....Di N3 kali ni mama buatkan anak2 Ayam Masak Ungkep Juniour..Ekceli ni 1st time mama masak Ungkep yang mama ambil dari buku resepi..Sempena kembar dan Ipan dah lebih 2 tahun 3 bulan, mama buatkan mereka ayam yg heavy sikit..Ia langsung tidak pedas, dan menggunakan bahan yg alami seperti kunyit dan serai yg mama banyakkan sikit..Petua serai utk meredakan kahak mama ambil kesempatan utk 'pecahkan' kahak Eiman dan Ipan..he...he...



Ayam Ungkep yg mama rata dengan niat mau diet..EMs..Dietkah tu kalo makan bersama kopi dan kek peach..>.<



Mula2 mama sediakan hirisan bawang besar, serai, 2 keping asam keping, kayu manis, bunga lawang dan pelaga..Disamping itu, mama tumbuk kunyit,halia, bawang putih dan merah..sediakan 1 sudu serbuk ketumbar dan 2 sudu serbuk jintan manis..Dan jangan lupa sediakan beberapa ketul ayam yg dibuang kulit dan dibersihkan..Untuk menghilangkan bau hanggir ayam, bolehlah ayam tersebut diperap sekejap dengan tepung sebelum ia dibersihkan sepenuhnya..


Mula-mula tumis bawang besar bersama serai yg ditumbuk sikit..Dan segala rempah-ratus sehingga naik bau..


Masukkan serbuk ketumbar dan jintan ..


Masukkan kunyit yg ditumbuk bersama bawang dan halia


Masukkan ayam dan asam keping..


Masukkan air masak dalam 2 cawan ( jika mahu berkuah sikit, hanya perlu tambah air ikut kesukaan anda)

Masukkan gula dan garam utk menambah rasa..Dan tunggu ayam hingga empuk..


Hidangan Kembar dan Ipan yg mama sertakan bersama terung tumis dan nasi lemak pandan..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...