Berehat Sebentar Bersama

Wednesday, November 23, 2011

Kentang Putar BerGravykan Mangga

Salam...
Sempena aku cuti sekolah ni, byk sikit masa masak jajan otomen cumil dalam rumah ni..

Kali ni buat kentang Lecek berkuahkan Sos Mangga yg manis..

Kita zoom dekat sikit hasilnya..


Sebelum aku tunjukkan caranya, aku mau tunjuk testimoni dulu..he..he..


  Ipan mamam..Sambil nonton ultramen..


Kakak Ina suapkan kembar..sambil tgk hujan yg turun lebat depan rumah..


Ni la mangganya..Mangga Madu..
Memang manis mcm madu..harga sedikit hempedu..ha..ha..sekg = RM10


Kupas dan blendkan isi mangga..


Puree mangga yg manis..


Untuk kentang lecek, aku just rebus kentang dan tambah sedikit olive spread sbb kehabisan unsalted butter.
Ops..blend hingga halus..


Ni puree mangga + sedikit olive spread @ butter.


Panaskan dengan menggunakan api yg sederhana secara perlahan sehingga kuahnya jadi pekat..


Lemak dan Manis semulajadi memang membangkit selera..
# Gravy blh ganti buah2an lain ataupun puree kurma #

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...