Berehat Sebentar Bersama

Tuesday, January 25, 2011

Pneumokokal ? Eiman Dan Manja Tinggal LAst Dos..CaiYo...
Pneumokokal?


Masa Mula2 anak pertama lgsg tidak tahu..And my sis Amoy Tell advatages when we take 4 our lil precious and gauk Ipan...So Sa pun tanya Doktor and Cost that i have to paid..1st time dengar harga RM300 hampir pengsan juga..Tp kalo ingat kesihatan dan mencegah lebih baik...So Aku pun tutup mata ja ambil kan Ipan..Masa tu Suntikan ni memang mahal..bayangkan kalo ada 4 dos...RM1200....

Now Si Kembar pula..That means i must paid double than ipan right?...Tidak lama kemudian ada iklan di TV cakap pasal ni..dan motonya "semua org mampu memilikinya..."  I Tell my Doktor, 
"Doktor ada Suntikan Pmmccl yg baru dan lebih murah.."...Doktor Mohamad Said to me "Ya ka? Dimana juga awak tahu?"..dengan selamba badak la aku jawab di TV dan terus aku suruh dia tanyakan supplier pmccl terbaru tu..Now sekarang harga nya RM 260..jimat la RM40 kan..TP aku terpaksa juga bayar lebih..Bawalah RM600 Tiap kali suntik..Bukan apa, aku bg sbb durg ni lahir prem(Premature)..Aku di Csec masa 8 bulan dan eiman masuk inkubator 5 hari...So dgn ambil suntikan ni, blh la aku lega sikit..Biarpun Terpaksa Bayar lebih...( RM 600 x 4 )..Ini blh beli emas suda ba..But 4 my lil hansomeboy twin..mama sanggup korban apa saja..
 Ni gambar durg masa ambil Dos ke 3..Last Dos masa umur 13 bulan nanti..Alhamdulilah..nasib tidak sakit ba..
Apa itu jangkitan Pneumokokal?
Penyakit Pneumokokal adalah disebabkan oleh sejenis kuman bakteria yang biasa menyebabkan jangkitan pada tekak dan telinga. Ia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius seperti jangkitan paru-paru dan radang selaput otak.


Apakah yang menyebabkan jangkitan Pneumokokal?
Kuman penyebab penyakit ini ialah Streptococcal pneumoniae atau Pneumokokus yang terdapat dalam lapisan hidung dan tekak orang yang sihat (pembawa kuman). Kuman ini boleh merebak melalui batuk dan orang yang berada di persekitaran secara langsung.


Apakah vaksin yang ada dan bagaimana ia diberikan?
Vaksin terdahulu ialah pneumococcal polysaccharide vaccine (PPV) yang mengandungi 23 antigen pada lapisan yang telah ditulenkan. Vaksin yang terbaru ialah pneumococcal conjugate vaccine (PCV) yang telah diubahsuai dengan menggabungkan 7 lapisan kapsul polisakarida yang telah ditulenkan dan setiap satunya digabungkan dengan toksin difteria yang telah di nyah aktifkan, untuk mempertingkatkan keberkesanan vaksin ini. Polisakarida adalah kandungan gula kompleks yang merupakan sebahagian daripada kuman bakteria itu sendiri. Vaksin ini harus diberikan melalui suntikan ke dalam otot.

PCV boleh diberikan pada usia 2, 4 dan 6 bulan, manakala dos ke 4 diberikan pada usia antara 12 hingga 15 bulan. PCV atau PPV boleh diberikan kepada kanak- kanak berusia 2 hingga 5 tahun.


Siapa yang patut menerima vaksin ini?
Ibubapa boleh memilih untuk memberi vaksin ini kepada bayi-bayi mereka yang sihat. Vaksin ini adalah disarankan untuk kanak-kanak yang mengalami daya tahan badan yang lemah termasuklah mereka yang telah menjalani pembedahan pembuangan limpa atas sebab-sebab tertentu, contohnya seperti pesakit Talasemia (penyakit darah yang kronik
).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...