Salam..
Ekceli ni N3 ahad lepas..Tapi mama malas tahap dewa mau updatekan..
Kali ni mama buat nasi ayam Bokari..
Mcm terus mau rasa bila tgk di Myresepi byk komen best pasal resepi nasi ayam ni..
Resepi Nasi ayam Bokari kali ni mama menggunakan berasmathi..
( Resepi ini boleh diberikan seawal 1tahun cuma perlu lebihkan sahaja air agar nasi lembut dari biasa)
Sebelum memulakan masakan anda, pastikan anda merendam berasmathi dlm 30minit- 1 jam sebelum dimasak..Dan paling penting anda buat sup ayam dahulu sbb kita akan mengguna air rebusan yg kita sebut sebagai stok ayam dan isi ayam yg disup itu akan kita tanak sekali dlm beras tersebut..
Ems..ems..he..he..
Ekceli ni N3 ahad lepas..Tapi mama malas tahap dewa mau updatekan..
Kali ni mama buat nasi ayam Bokari..
Mcm terus mau rasa bila tgk di Myresepi byk komen best pasal resepi nasi ayam ni..
Resepi Nasi ayam Bokari kali ni mama menggunakan berasmathi..
( Resepi ini boleh diberikan seawal 1tahun cuma perlu lebihkan sahaja air agar nasi lembut dari biasa)
Sebelum memulakan masakan anda, pastikan anda merendam berasmathi dlm 30minit- 1 jam sebelum dimasak..Dan paling penting anda buat sup ayam dahulu sbb kita akan mengguna air rebusan yg kita sebut sebagai stok ayam dan isi ayam yg disup itu akan kita tanak sekali dlm beras tersebut..
Ems..ems..he..he..
Mula2...tumis hirisan bwg besar, merah, halia, rempah ratus dan daun pandan yg disimpul..
Mama tumis menggunakan butter..
Bila sudah naik bau, masukkan tomato 3 biji yg dipotong dadu bersama carrots sebiji yg dipotong dadu juga..
Masukkan isi ayam yg disup tadi..
Gaulkan sebati..
Masukkan kuah sup ayam 6 cwn ..
( Sebab mama masak berasmtahi 4 cwn..Petua untuk medapatkan berasmathi yg dimasak 'cun' ialah, 1 gelas berasmathi air diperlukan ialah 1 cwn 1/2..
So bila 4 cawan beras, kita perlukan 6 gelas air/stok ayam)
Untuk baby yg mau makan lembek, tambahkan kepada 7 gelas stok dan air..
Contohnya, 3 cwn air masak, 4 cwn stok ayam
Untuk baby yg mau makan lembek, tambahkan kepada 7 gelas stok dan air..
Contohnya, 3 cwn air masak, 4 cwn stok ayam
didihkan kuah dan akhir sekali masukkan berasmathi yg ditoskan itu..
( Untuk reseoi dewasa sila tambah sedikit garam utk rasa yg enak)
Gaul sebati beras dan akhie sekali transfer ke rice cooker..
Muka nasi yg baru dibuka ketika masak..
Gemburkan bersama hirisan bawang goreng, gajus dan kismis..
Ayam penyek tu mama ambil sahaja isi ayam yg mama supkan tadi, lumur bersama sedikit serbuk kunyit, bwg putih & merah & halia yg ditumbuk halus..then goreng sekejap..
Last, b4 hidang mama tumbuk sedikit utk dapatkan efek 'penyek'..ho..ho...
Selamat menjamu seler...
No comments:
Post a Comment