Salam..
Kali ni mama mau share resepi yg mudah dan yg penting sedap..
Dapat idea ni sbb pernah makan nasi jagung berlauk ayam masak merah..
Cuma en3 ni utk si kembar , so tukar kan jak jadi bubur..bahan2 tetap sama cuma airnya dilebihkan sahaja..
Jagung manis yg fresh ni kita ambil isinya..1 jak ya..x lebih2 pulak..
Bahan utama utk menumis bwg putih, halia , rempah tumis dan daun pandan..( daun pandan disimpul jak)
Panaskan butter atas kuali..guna ghee pun sedap..
Tumis bahan hingga naik bau..
Masukkan jagung hiris..dan seterusnya masukkan beras yg telah ditoskan..
Masukkan stok ayam..(kalo x ada pakai air pun blh)
Tetapi penggunaan stok ayam yg membuatkan bubur ini berasa dan sedap..
Next masukkan daun pandan yg disimpul..
(daun pandan aku x dapat simpul sbb lampau pendek)
Salin la di slow cooker..Pusing mode slow cooker kesukaan anda.
Wanginya semerbak satu rumah..terutamanya bau daun pandan dan jagung manis menggoda mamanya utk makan juga ba..
( nota: masa hidangkan bubur ini, saya hiaskan dengan ayam yg dicarik2 bersama taburan daun sup dan bwg goreng..time ni x sempat ambil gambar sbb kamera low batt tahap dewa sudah)
Ipan makan sampai habis sepiring..sambung lagi bubur tambah di mangkuk ba..
sis nk tyer jagung tu di rebus dl ke pakai jagung yg mentah yer
ReplyDeletehai...pakai jagung mentah sahaja,,hiris dan masuk sekali..so jagung akan masak bersama beras menjadi bubur
ReplyDeletepuan guna butter jenis apa? ghee tu apa? minyak sapi puan amik jenama apa yg halal dan organik?
ReplyDelete