Berehat Sebentar Bersama

Monday, August 15, 2011

Nasi Beryani Batu Pahat

Salam Ramadan ke 15..

Hari nie mamak terpaksa jua masak nasi berayani..Lokung minta masakkan..

Setelah melalui byk iklan,( ipan tabur bawang la..ipan hambur tepung la..dan last dia koyak  S&P rumah dlm failku...!!!)..Jadik jua nasi berayani versi simple yg aku tgk di my resepi..1st time buat ayam masak berayani..selalunya aku masak nasi minyak bersama ayam masak kurma/kari..Alhamdulilah..jadi jua..dan memang sedap..tq to mrsdayat ..empunya resepi nasi berayani batu Pahat..best sangat2..bagi 5 bintang..rasanya mcm makan di Yassin Curry House..

Mula2 aku masak dulu Ayam Berayani...

Bahan-bahan ( 4 org )

  • setengah kg daging lembu (potong kiub)(aku guna ayam jak sbb x bekalan daging)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

Cara-cara

  1. goreng ayam seperti biasa, jgn lampau kering
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan daging/ayam..gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
  8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  9. bila daging/ayam dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..





Time masuk semua daun2 nie, aku kurang 1 daun..daun pudina..antam jak la..


Sengaja aku bg kuah byk sikit ..


Tomato puri dan sos tomato..




Susu Cair..


last sekali aku sumbat jak rempah berayani yg aku beli di kedai mamak kemarin..Gaul sampai sebati dan boleh di hidangkan sudah..

Ops..nasi lagi mau buat..Aku buat lauk dulu sbb kuah berayani dan ayamnya ini mau di + dlm nasi berayani utk menambahkn rasa berayani yg asli bilang empunya resepi..

Bahan-bahan ( 4org )

  • 3 cwn beras basmathi
  • sedikit rempah tumis
  • *6 ulas bwg merah (blend)
  • *5 ulas bwg putih (blend)
  • *2"halia (blend)
  • setengah biji bwg besar (hiris)
  • sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
  • 2-3 tbsp minyak sapi
  • 1tsp garam
  • sedikit pewarna kuning
  • gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
  • 2tbsp rempah baryani
  • 4 setengah cwn air
  • setengah cwn susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8.  masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...





Lepas letak garam dan perasa pada beras, terus transfer ke rice cooker..


Bila nasi sudah masak,buang tu daun, baru letak 1/2 gelas susu cair, pewarna dan 2 sudu kuah ayam masak berayani berserta ayamnya sekali..Tunggu sekejap dulu ya..Time buka nie penutup...punya wangi satu rumah..





Suka ipan makan ayam masak beryani nie..

Nanti mama masak lagi ya...


4 comments:

  1. mcm sedap pulak n.beriyani mu ni...lain kali kalau masak kasi lbih ckit ya....hehe... memang kalau org brunei hebat2 masak....thumbs up fara...

    ReplyDelete
  2. Uii Farahsedap ni..kalah YAssin Curry House..

    ReplyDelete
  3. hehe...mcm best jak... nnt aku mau try la pok...

    ReplyDelete
  4. Radzlee-I'allah akan ku buat nanti dan pas kamu di lab...
    us-
    Peah- 1st time buat nie..antam jak time buat..tau2 jadi pulak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...