Saja aku buat kek nie time tgk2 MyResepi..
O..Gam jua aku buat sbb mau celebrate c kembar 1 tahun 2 bulan..
Ha..ha..ada jak alasan aku kalo mau makan kan..
Bahan-bahan ( 18cm )
· Lapis Bawah:
· 120gm biskut tiger (hancurkan..klu nk gune biskut lain pon boleh..ikut citarasa sndiri)
· 70gm unsalt butter (dicairkan)
· Lapis Atas:
· 250gm cream cheese (lembutkan)
· 120gm gula kastor
· 2 keping biskut tiger (hancurkan..klu nk tambah lagi boleh..tp jgn byk sgt plak)
· 150gm whipping cream
· 1 ½ tbsp gelatine
· 80ml full cream milk
· Chocolate mousse:
· 250gm whip cream
· 1 tbsp vanilla essence
· 1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
· 50gm serbuk koko + 80 gm gula icing
· 1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
· Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)
· Chocolate ganache:
· 35gm serbuk koko
· 50gm gula kastor
· 150gm whipping cream
· 80gm chocolate masak
· 30gm mentega
Cara-cara
1. Lapisan bawah:
2. Hancurkan biskut tiger. Kemudian, campur dengan butter yang tlah dicairkan. Tekan rata dalam pan (18cm) yang boleh buka tepi. Masuk dalam peti sejuk.
3. Lapisan atas:
4. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlah dihancurkan, whipping cream)
5. Campurkan gelatin & full cream milk and masak sehingga cair. Tuangkan milk & gelatine ke dalam adunan cheese td. Kemudian tuang ke atas biskut tiger yang disejukkan td. Masuk dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 sudah keras (lbh kurang 2jam)
6. Chocolate mousse:
7. Pukul whip cream dan masukkan semua bahan utk mousse. Kalau adunan rase pahit, tmbh susu pekat sket je. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masuk ke dalam peti sejuk semula utk keraskan chocolate mousse
8. Chocolate ganache:
9. Masukkan semua bahan dlm mangkuk/periuk dan masak cara double boil. Masak sehingga ganache pekat. Sejukkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang dah keras. Masuk dalam peti ais semula. Bila agak2 chocolate ganache da keras, boleh la dihidangkan.
10. Biarkan cake betul2 keras kalau tak cair. Lagi satu, saya dah buat cake ni dan rase agak manis sedikit. So kalau sape yang xsuke manis2, boleh kurangkan sket sukatan gula. Selamat mencuba!
11. *note: sape yg rase nk mkn cake ni mcm ice cream ley bekukan dlm freezer..n sape yg nk cake ni sejuk biase..boley la letakkan cake ni dlm peti ais biase(bkn freezer)..tp kene biarkan atleast 8hrs or lagi baik semalaman untuk dptkan cake yg ok..
12. *note: klu cake ni dibekukan dlm freezer..lama kelamaan cake ni akan cair sedikit..bak kate chef bile cheese beku jadi ais..nnti bile kluar dr freezer, ais tu akan cair..so smpan dlm peti ais biase mayb boley menyelamat keadaan mcm ni..hehehe..harap2 petua ni boleh membantu anda semua..=)
nie hasilnya..senang, x perlu mixer atau pembakar...
aku hancurkn jak biskut c kembar + butter cair..tekan di loyang dan sejukkan..
blend cream chez, whipping cream, gula castor ..+
biskut 2 kpg dihancurkn..
masak jap gelatin + susu full cream..
lepas tue masukkan bancuhan ini kedlm cream chez yg kita blend td
tuaang atas lapisan biskut yg kita sejukkan..
ratakan tue cream chez, dan kita sejukkan lagi..dlm 2 jam lah..
sediakn bhn2 choc mousse..sumbatkan ja semua, bancuh rata2..aku guna hand blander jak..malas...he..he..
tuangkn choc mousse atas cream chez yg sejuk..
Double boil semua bahan choc ganache..