Berehat Sebentar Bersama

Wednesday, September 18, 2013

Kek Lapis Chez


Assalamualaikum...salam sore..Waduh..waduh..uda lama mbak ngak bersiaran..repotin jual tempe gitew..ho..ho...Hai..memang terlalu lama mama ambil masa mencari mood yang hilang bersama bibik ku yang enggak balik2 lepas puasa..Haru biru hidup jangan sebut..Bila dikenang memang naik darahku 360 darjah...

Okey, memang rasa terlalu banyak rugi tidak updatekan perkembangan anak-anak mama sepanjang kesibukan hari-hari kebelakangan ni..Insha Allah akan cuba mencuri masa ya...


 Tara...
Resepi yang simple dimple yang mama ambil dari blog Ryo yg encem ..Disamping dapat idea dari geng mama yang rajin masak serin.. ( geng mama masa jadi pelakon tambahan berjoging di beach Tanjung Aru bersama Datin Tom )..ka...ka...

Kek Lapis Cheese Persona 



Bahan2 A : 

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
 Bahan B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


susu segar yang mama suamkan sekejap..

  
Ni gula yang mama mixkan bersama molasses untuk pilihan lebih sihat


cream chez yang mama mix bersama molasses sugar


Biskut marie yang mama susun main sumbat saja lepas dicelup sesaat..


Lapiskan dengan cream chez yang dimixkan tadi..


Susun lagi..


Lapis lagi..
Sila ulang sehingga habis semua bahan..


Muka kek sebelum ditabur serbuk biskut yang dihancurkan..



Gambar isi dalam kek setelah dipotong segar dari ladang..


Selamat mencuba...

( Di akhir entri ini , lagu  " Aku dulu Bukan sekarang" ni mama tunjukkan buat Datin Tom..Jangan marah ya Datin,tanpa kamu dua urang, aku tidak berpeluang jadi pelakon...Ho..Ho..)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...