Berehat Sebentar Bersama

Sunday, September 22, 2013

Kek Coklat Blanded


Salam Ahad yang indah..Setelah penat kelas ganti sabtu kemarin, badan2 memang sakit di setiap sudut..Namun kepenatan di sekolah terpaksa mama lupakan disebabkan anak-anak request minta kek coklat..Mau beli, memang bergegar poket hujung bulan ni..Faham-faham saja, dompet kalo dibuka pada hujung bulan macam ni ,  seperti kita mengupas kulit bawang..Mengalir air mata tiap kali kupas kulit bawang,  begitulah mengalir memikirkan cukup kah sampai hujung bulan ni..ha..ha...Ops..tersasar pulak mama dari tujuan asal mau share resepi kek kukus yang mama ambil dari my Resepi..Kek Coklat Blanded yang menggunakan minyak masak,,


               Tara..Biar muka jeleks, asal jimat duits..ho..ho...

Bahan-bahan 
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko (kalau nk lebih gelap tambah sesudu lg)
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
secubit garam
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
panaskan oven,sapu minyak @ majerin pd acuan.

ayak tepung,koko, soda bicarbonate & baking powder.

mesin telur, susu & gula hingga gula hancur & berbuih dgn blender cili.lepastu masukkan minyak & garam.blend untuk 5-6 saat lagi.

campurkan bahan blend td ke dalam tepung. gaul rata2 & boleh la dimasukkan kedalam acuan yg telah dipanaskan.

bakar dgn suhu 180'c selama lebihkurang 40 minit. 


Mama masukkan semua bahan kering seperti dalam resepi asal..


Blendkan telur , gula dan susu pekat..Bila sudah berbuih, masukkan lagi minyak masak dan blend lagi..


Campurkan bahan kering dan basah..


Mama kukus sebab mau jimatkan elektrik yang sangat mahal okey..


Kek yang siap dikukus..Bila sudah masak baru mama teringat yang mama lupa kuarkan angin sebelum mengukus..tu pasal ada lubang angin atas permukaan kek,,Ni akibat buat kek mau cepat saja..

Resepi Ganache Simple :

·                     1/2 cwn serbuk koko
·                     1 cwn gula
·                     2 1/2 cwn air (boleh ganti fm)
·                     1/2 cwn tpg jagung
·                     2 sudu besar majerin/ butter
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila nampak telah pekat sikit, tutup api dan sejukkan sebentar. Sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.


Selamat berhari minggu!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...