Berehat Sebentar Bersama

Thursday, September 20, 2012

Ketam Masak Merah Bertelur..

Salam ..Salam manis dan keindahan buat semua..Dikala saya masih menahan sakit lutut , punggung dan segalanya, diri masih menguatkan diri memasak makanan kegemaran suami..Ems..Rasa kesian melebihi segalanya dan takut kempunan pun ada, so terpaksalah menguatkan segala kudrat yang ada..

Tara...

Rasa Sedap jangan sebut, memang sedap dimakan dan sangat efektif menambahkan kolestrol dalam badan!! Ho..Ho...






Mulakan dengan menumis bawang putih, merah dan sedikit halia yg ditumbuk..


Setelah naik bau, masukkan cili boh dan masakkan ia sehingga naik minyak..


Bila cili boh telah naik minyaknya, silalah ambil sos cili dan tomato dan masakkan lagi bersama cili boh tadi..


Tambahkan sedikit air dan ketika ini bolehlah letak garam dan gula..


Masukkan ketam yang telah direbus dan dibersihkan..


Biarkan kuah betul-betul mendidih..


Masukkan telur..Kacau sedikit ketika ini..
* Kuantiti telur ikut suka hati , semakin banyak, semakin banyaklah rambu rambanya dan nampak lebih meyelerakan..


Siap untuk dihidang dengan nasi panas..

Selamat Mencuba!!!

1 comment:

  1. lama betul xmakan ketam...bleh cuba wat ketam cmni...xpernah lgi cuba masak cmni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...