Salam.
Ni siri ke berapa buat sos baby ni..tidak ingat lah..
( Sos ini biasanya digunakan utk buat kuah pasta baby, buat paste piza baby, buat 'lada' utk ayam masak tomato dll )
Saja tunjuk step by step sbb ada momi telefon mintak tunjukkan..
Ekceli Farah Rahim ada buat N3 khas tutorial buat homemade bby sos ni..
Tidak apa, biar mama ulang tayang ya..
Belah 'X' di belakang tomato..
Ni sekg tomato yg mama dah cuci dan belahkan 'X'..
Rebuskan di air yg mendidih semua tomato yg mama ada..
Bila dah masak, kulit tomato akan automatik terkupas, silalah angkat..
Kita snap dekat sikit..
Cuma perlu tarik kulit dari isi yg tersedia terkupas tadi..
Ok..
Sedia utk kita blend..
Tapiskan puree tomato itu untuk mengelakkan biji tomato yg tidak diperlukan..
Ni puree tomato yg siap di tapis..
Tumiskan bawang putih yg ditumbuk bersama jintan manis..dan kayu manis..
( Tumis menggunakan pure olive oil/ minyak jagung/ unsalted butter)
Bila dah naik bau, masukkan tomato puree
Tanak hingga pekat..
Untuk mendapatkan rasa manis, boleh letak puree kurma utk anak 2 tahun kebawah..
Tara..Ni sos tomato baby yg mama sedia untuk frozenkan..
Selamat mencuba!!
Salam..
ReplyDeleteMsk dgn air mdidih tu brpe lame yea??
Kurma ltk brpe biji??? didihkan skali dgn tomato ker??
Sya_ira..masak hingga kulit dia terkupas..dlm 2-5 minit la..kurma kakak letak puree..iaitu yg dah blend..rasa2 dulu..so dpt kesan tahap manis dier..ya, kita didihkan sekali kurma dan puree tomato..:)
ReplyDeletesalam..ni untuk umo brp..7bln boleh x yer...makaseh..
ReplyDelete