Berehat Sebentar Bersama

Monday, October 26, 2015

Bengkel Permata Kurnia Dan Sinar Harapanku

Assalamualaikum dan salam manis...Hari ni ekceli mau ke bandar membeli beberapa alat homeskoling budak2 ni..Sebelum tu nak kongsikan beberapa gambar yang mama ambil ketika mengikuti bengkel anjuran permata kurnia bagi ibu bapa autisme....Alhamdulilah..dapat la mama mencari semnagat yang telah lama terkubur...kuat hati..mama mencari sinar disebalik kegelapan di siang hari...


Sampai saja jam 8.30 pagi mama terus ambil gambar bukti mama hadir ke bengkel Permata Kurnia yang julung kalinya di adakan di Sabah.


Sepanjang hari pertama ni kami banyak didedahkan beberapa teknik nak ajar budak2 autisme dan bermasalah pembelajaran cara bergambar..sebab kebanyakkan mereka adalah visual learner.


Ni adalah alat yang kami harus lakukan untuk aktiviti 2 prtang..Rasa tidak percaya dapat buat 5 ABM dalam masa 2 jam...haa.haaaa...Yang bestnya semua free ..bawak balik rumah dan boleh train ank2 di rumah nanti


Buku2 yang sangat membantu ibu bapa dan guru ..
Disini mereka menjual harga buku ini pada harga yang berpatutan..


  
letak depan tandas..budak2 akan perhatikan dan belajar melalui visual..


Penggunaan token board untuk mengajar budak2 lebih berdisplin dan erti sabar..
Yang bestnya, bila token dah penuh, mereka akan dapat rewards yang mereka pilih..
Semua tekun buat ABM...Doktor2 muda depan mama tu semangat tau...hiihiii


Badan2 NGO yang turut serta..


Bersama ABM mama buat pada hari pertama..

Hari seterusnya pula, kami buat beberapa lagi ABM yang memudahkan kanak2 berlatih dan bermain di rumah..Kiranya ni bolehlah mama kembangkan sebagai alat mama berhomeskoling nanti..Senang dan murah sangat..  ABM ni sesuai untuk pengukuhan pembacaan anak2 nanti..
sesuai untuk anak2 yang telah mula membaca..Ipan dan kembar happy saja buat benda ni time mama balik dari seminarDisini pula latihan mematcingkan huruf2..selain melatih fine motor skill ank mama iman yang sangat weak..


Latihan mengira..sambil kira sambil mama buat speech theraphy..ajar kira, ajar vocab, ajar warna sekali gus..ni pun satu kaedah untuk melatih fine motor skill Eiman..Latihan menyurih..INi sesuai sangat untuk iman yang menpunyai masalah fine motorskill..
NI pun kami diberi dan dilaminatekan sekali..ertinya boleh pakai berkali2 kannnn...


ABM seterusnya pun best..budak2 akan memasukkan ikut bilangan dot ke dalam poket2 bernombor tersebut..Disini Eiman dan Eidlan ada masalah memasukkan kad tadi..Its ok..kita akan berlatih lagi ya...Lepas ni kita akan lebih bersemangat nak buat ABM durang ni..Harap2 mama diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan perjuangan mama hingga ke nafas mama yang terakhir inshallah...Amin..

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...