Berehat Sebentar Bersama

Tuesday, October 1, 2013

Manja & Card Holder !!!


Salam..Sedar tidak sedar ni bulan 10 sudah..Perkembagan anak-anak ada lah sedikit improvement..Mungkin bagi orang ia sedikit, namun bagi mama ia satu pencapaian besar..Terbaru mama terstop agak lama buat homeskoling budak2 ni..keadaan maid yg tidak tentu buat hidup sekejap ok sekejap ko..ha..ha..Dengan keadaan sekolahku pon tersangatlah bizi, aku cuma dapat buat apa yang mampu..


Ni kira terbaru usaha mama yang terpaksa berkuat sikit buat ABM Manja..Terpaksa taip semua words dalam reading book dia.Ni disebabkan Manja tidak suka baca dari buku dan oleh kerana dia ni obses sikit dengan words dan numbers, mama terpaksa rajin mentransfer semua perkataan dan masukkan dalam card holder yang menyimpan semua reading words ikut perkembangan dia di sekolah..

Result??????
Manja  membaca hari2 dari cardholder mini ni..Selain tu, mama juga buat beberapa suku kata terbuka yang mama taip dan masukkan dalam album..
Dari  album ni juga mama masukkan semua huruf jawi, suku kata terbuka dll..
( Tips utk ibu2 yg teringin menghomeskolingkan anak2 dan anda berada di Sabah, rajin2 ke kedai RM2 setiap 25 hb sebab ada diskaun 20% utk semua item )Album dan cardholder yang mama beli di kedai RM2 tiap 25 hb..


Manja sekarang tengah observed label susah sikit..membaca yang ada 3 perkataan..dia sekarang membaca buku 6 utk Bacalah Anakku..


Manja lama sudah hafal huruf jawi berbaris atas dan bawah macam ustazah Aisyah tolong buatkan dia ni..Sekarang dia tengah belajar membaca iqra yang bertanwin..eh..betul kah tu ya???ha..ha...antam jak lah labu..ni pon mama masukkan dlm card holder..tapi khas untuk jawi lah..ertinya satu card holder, utk satu tujuan..

1) Reading ( macam di sekolah )
2) Suku kata ( BM)
3) Jawi dan iqra

Perkembangan Manja disekolah dia tidak lah sehebat budak2 yang sudah sampai book 7-8 (Reading Book dalam sukatan di Qdess utk budak-budak 3 tahun dan ke atas)..Disebabkan dia baca ikut mood, mama sudah sangat bersyukur dia sudah boleh membaca suku kata terbuka tanpa perlu menghafal..

Cuma mama harap dia akan makin kurang tantrumnya..Sekarang dia sudah pandai cakap melayu sikit..

1 - Mama, habis bateri!!! ( bila tab sudah kong!!! )
2- Apa macam???
3-Dulu, dulu,dulu aku menderita..( Bila dengar lagu Indon Tegar!!!){ nak bukan kau yg menderita, mama ni menderita bila kau mengamuk tidak tentu pasal}

Eiman dan Ipan??? Masih mcm dulu, tidak suka dipaksa belajar..akibatnya dua-dua masih belum tahu membaca..Tapi anak bukan untuk dibanding-bandingkan..Kita mesti menerima apa mereka seadanya..Mereka lahir dengan pelbagai kecerdasan..Sabar itu tetap menjadi azimat mama,,Mama tidak sehebat mama orang lain, tapi mama akan usahakan sehabis baik untuk kamu..
Sayang mama till Jannah...

2 comments:

  1. Ya betul. Tak perlu bandingkan anak2. Cz each of them ada diorang nyer kelebihan dan kekurangan.

    ReplyDelete
  2. D Yatie..ya jangan sesekali bandingkan kecerdasan anak2 kita..apatah lagi menanya dengan ibu bapa yg lain sedangkan kita tahu anak mereka bagaimana ..ia akan melukakan hati org lain..setiap anak dilahirkan ada karekter masing2..kita ibu bapa harus bersyukur kita mempunyai mereka..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...