Berehat Sebentar Bersama

Friday, March 22, 2013

Homemade Kue Kacang Hijau Frozen

Salam Jumaat..Salam manis kepada semua..Tidak terasa hari ni last sudah sekolah..Besuk sudah cuti sekolah lagi..Hape Dapy..Sko..Bido..Bido...Oleh kerana nenek Ipan last day di Tawau hari ni, jadi kami kerja keras buat kue frozen lagi untuk bekalan bila diperlukan..Kali ni kami buat kue kacang hijau frozen..Satu kue yang senang dibuat dan senang dimakan..he...he...



Masa ni mama cuma rebus 1/2 kg kacang hijau..Ni pon kira banyak gilak sudah..
Masa merebus tu letakkan sedikit garam..Bila dekat2 mau masak, letakkan gula..
Apabila kacang hijau empuk, tumbuk ketika panas dan biarkan ia sejuk sendiri dulu..


Letakkan kelapa parut..


 Letakkan sedikit tepung gandum supaya senang dibentuk..
Sukatan??? Main agak2 saja..Tapi jangan pulak byk tepungnya, nanti tidak sedap pulak..



Dibentukkan  leper2 ..



Digoreng menggunakan tepung seperti mengoreng pisang..
Namun prosedure frozen tidak perlu goreng lama..Sekejap jak ya..


Disejukkan dan ready untuk difrozenkan seperti biasa..
Bila mau makan, anda cuma perlu defros dan goreng sehingga kekuningan..

Selamat mencuba!!!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...